logo

  • Agrona
  • Kornison
  • Kornison
  • Kornison
  • KornisonKornison::. SADNJA KRASTAVCA Piše: Nedim Šerifović, dip. ing. agr. .::

 

 

 

 

Sadnice krastavca se transportuju u kontejnerima sa po 60 ćelija ili sa 104 ćelije.

 

Optimalan rok sadnje je kada je temperatura zraka i zemljišta između 19 oC i 23oC (od 20. maja do 5. juna zavisno od područja i nadmorske visine). Riječ je o jednorednoj sadnji, a razmak sadnje između biljaka u redu iznosi oko 22 cm.

 

Sadnica koja je spremna za sadnju treba da bude zdrava, odgojena u sterilnom supstratu sa bijelim korijenom, zdravom stabljikom i sa 1-2 prava lista. Sadnja je na dubinu u kojoj je sadnica bila u rasadu ili čak malo dublje. Nakon sadnje bitno je pritisnuti zemljište oko sadnice da bi se istisnuli vazdušni džepovi, te biljku zaliti prstenasto sa čistom vodom, a nakon toga biljku tretirati (prskati) sa fungicidom (Proplant, Balb, Previcur).

 

Drugi dan nakon sadnje potrebno je biljke navodnjavati kroz sistem za navodnjavanje (kap po kap) te u sistem dodati startno vodotopivo đubrivo (15:30:15).

 

Četvrti dan nakon sadnje navodnjavati biljke sa čistom vodom.

 

Šesti dan nakon sadnje biljke navodnjavati, te u sistem za navodnjavanje dodati startno vodotopivo đubrivo (15:30:15).

 

Između sedmog i desetog dana biljke preventivno tretirati (prskati) sa Ridomil gold. 

 

Postavljanje stubova

 

Visina stuba treba da bude 220 cm, s tim da se 40 cm stub pobija u zemljište, a iznad zemlje ostaje 180 cm. Prečnik stubova bi trebao da bude oko 8 cm, s tim da krajnji stubovi trebaju da budu prečnika i do 15 cm i sa kosnicima jer oni trpe najveći teret. Razmak između stubova  u redu treba da bude 4 m. Na visinu od 180 cm postavlja se i fiksira pocinčana žica te se na nju fiksira mreža pomoću plastičnog veziva koja se zategne i na donjem dijelu se mreža fiksira pomoću plastičnog veziva (na donji dio se ne postavlja žica).

 

Sistem za navodnjavanje 

 

Sistem za navodnjavanje je „kap po kap“. Otvor na aqvatraksu (trakama) je na svakih 10 cm. Pritisak u sistemu je 1 atmosfera. Maksimalna dužina redova ne bi trebala da prelazi 100 m zbog ujednačenog pritiska u sistemu, a optimalna dužina redova je 50 m. Poželjno bi bilo da  aqvatraks (trake) koje se postavljaju pored biljaka budu udaljene od biljaka 10-15 cm. Obavezno je korištenje sistema za navodnjavanje jer se kroz sistem za navodnjavanje dodaju i vodotopiva đubriva koja su neophodna za postizanje visokih prinosa. Linije koje se nalaze na jednoj strani aqvatraksa moraju da budu okrenute prema gore jer nam se na toj strani nalaze otvori.

Sadnja krastavca
 
Sadnja krastavca
 
Sadnja krastavca
 
Sadnja krastavca
 

 

FacebookDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksNewsvineMixxRSS FeedPinterest


Copyright © Firma Brams d.o.o Sarajevo. All Rights Reserved.