logo

  • Agrona
  • Kornison
  • Kornison
  • Kornison
  • KornisonKornison



::. REZIDBA KRASTAVCA Piše: Nedim Šerifović, dip. ing. agr. .::

 

 

Cilj rezidbe je usmjeriti hranu ka cvjetovima i plodovima.

 

Osnovni cilj zakidanja zaperaka je formiranje jake biljke, pravilnog rasporeda na mreži koja će dati najveći prinos i kvalitetan krastavac. Biljke imaju ujednačen rast i zdravije su od biljaka na kojima se ne vrši rezidba a samim tim orezivane biljke mogu da iznesu znatno veće prinose.

 

Rezidba krastavca ima za cilj formiranje što većeg broja generativnih organa, cvjetova i plodova.

 

Do šestog lista odstranjuju se svi formirani cvjetovi i početak formiranja zaperaka. Rezidba se radi kada krastavac dostigne visinu od 20 cm.

 

Od 20 cm do 50 cm visine biljke ostavljaju se samo plodovi a i dalje se odstranjuju zaperci.

 

Na visini od 50 cm do 100 cm, ostavljaju se plodovi,o stavljaju se zaperci, ali samo do trećeg nivoa, tj. do pojave treće cvijetne grane i poslije toga se piniciraju vrhovi zaperaka.

 

Poslije 100 cm visine biljke rezidba je završena i ostavljaju se svi cvjetovi i svi formirani zaperci koji se navode na mrežu (špalir sistem).

Rezidba krastavca
Prije

Rezidba krastavca

Poslije
 Rezidba krastavca
Prije
Rezidba krastavca
Poslije


 

FacebookDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksNewsvineMixxRSS FeedPinterest


Copyright © Firma Brams d.o.o Sarajevo. All Rights Reserved.