logo

  • Agrona
  • Kornison
  • Kornison
  • Kornison
  • KornisonKornison

O kornišonu

 

Kornišon (cornichon) je riječ francuskog porijekla koja se obično koristi u vezi sa slanim ukiseljenim krastavcima.

 

Kornišoni, kao i krastavci, su jednogodišnje zeljasta biljke koje pripadaju istoj porodici (Cucumis sativus), ali suprotno vjerovanju kornišon nije vrsta malog i mladog krastavca, iako se bere prije nego što dostigne punu veličinu.

 

Kornišon se bere kad mu veličina dostigne 2-4 cm. Ako se pusti da preraste ovu veličinu, kornišon poprima gorkast okus i tijelo mu postaje bodljasto.

 

Kornišoni i krastavci su srodne, ali ne i iste biljke. Razlikuju se u botaničkom smislu, ali i u izgledu i okusu. Kornišon u mnogim jelima čini nezamjenjiv dodatak. Kiseljenje kornišona se radi prema francuskom receptu i kao takav, kornišon ima puno više arome i bogatijeg je okusa od baby krastavaca.

 

Često se može naći u kombinaciji sa koperom ili samo u salamuri (rasolu).

 

Vrlo čest naziv je i gherkin koji se koristi na engleskom govornom području. (pogledaj mapu naziva za kornišon)

 

 

 

 

FacebookDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksNewsvineMixxRSS FeedPinterest


Copyright © Firma Brams d.o.o Sarajevo. All Rights Reserved.