logo

  • Agrona
  • Kornison
  • Kornison
  • Kornison
  • KornisonKornison

Bolesti Kornišona::. Plamenjača (Pseudoperonospora cubensis) .::

 

 

Kornišon je posebno osjetljiv na gljivičnu bolest plamenjaču bez obzira na mjesto uzgoja, polje ili zaštićeni prostor. Visoka relativna vlaga zraka pogoduje pojavi i širenju ove bolesti. 

Uzročnik bolesti je gljivica Pseudoperonospora cubensis koja se na veće udaljenosti prenosi zrakom, a u nasadu se širi kišom ili zalijevanjem s oboljelih biljaka na zdrave. Plodovi kornišona obično nisu zaraženi, ali su kržljavi i slabog kvaliteta pa je plamenjača kornišona najčešći uzročnik smanjenja prinosa. 

Oboljenje se najčešće javlja na listovima neposredno nakon početka cvjetanja, odnosno pred formiranje prvih plodova, u vidu okruglastih zeleno-žutih pjega. Zaraženi dijelovi lista se osuše, lako se lome i iskidani su. Bolešću zahvaćeno lišće ne opada, ali je njegova uloga u ishrani biljke smanjena što se odražava na prinos koji u slučajevima jake zaraze potpuno izostaje. 

Na kornišonima može doći do zaraze već u fazi kotiledonskih listića. Takve biljke potpuno propadnu. 

U zaštiti kornišona od plamenjače preporučuje se kombinovati agrotehničke i hemijske mjere, gajiti tolerantne i otporne sorte i hibride. Sistemik „Quadris“ (fungicid), odlikuje se kratkom karencom i daje dobru preventivnu ali i kurativnu zaštitu. Prednost ovog preparata je što suzbija dvije bolesti na kornišonu, plamenjaču i pepelnicu. 

U doba prvog cvjetanja se vrši preventivno prskanje, a ukoliko se bolest pojavila ranije, vrši se kurativno suzbijanje kod pojave zaraze.

Plamenjača
   

::. Siva plijesan (Botrytis cinerea) .::

 

 

Siva plijesan predstavlja veliki problem pri gajenju kornišona u uslovima velike vlažnosti i visoke temperature. 

Na rubovima ili vrhu lista se formiraju nekrotične (obamrle) pjege, dok na plodovima dolazi do vodenaste truleži. 

Regulisanje temperature i vlažnosti vazduha i zemljišta u objektima zaštičenog prostora predstavlja osnovnu mjeru sprečavanja pojave sive plijesni. Oboljele plodove redovno odstranjivati.  

Pri primjeni fungicida voditi računa o broju tretiranja istim preparatom zbog brzog razvoja rezistentnosti patogene gljive.

Siva Plijesan

 

   

::. Pepelnica kornišona (Erysiphe spp.) .::

 

 

Pepelnica je vrlo česta gljivična bolest kornišona čiji su uzročnici Sphaerotheca fuliginea i i Erysiphe cichoracearum. Na listovima se pojavljuje sivo pepeljasta navlaka, odnosno baršunasto bijela. 

U zaštiti kornišona od pepelnice preporučuje se uzgoj otpornih sorti i preventivna i kurativna prskanja. Tretiranje početi po pojavi prvih brašnastih pjega na lišću. 

Pojava pepelnice nije vezana za se razvija i bez vode ili vlažnosti na površini lista, pa se najveće štete ispoljavaju u proizvodnji krastavca u zašticenom prostoru. Na otvorenom polju ne nanosi značajnije gubitke.

Pepelnica

   


 

FacebookDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksNewsvineMixxRSS FeedPinterest


Copyright © Firma Brams d.o.o Sarajevo. All Rights Reserved.