logo

  • Agrona
  • Kornison
  • Kornison
  • Kornison
  • KornisonKornison

 

::. Plodored .::

 

 

Kornišon je dobra pretkultura za paradajz, kupus i papriku. U pogodne pretkulture za kornišon ubraja se i kupus, celer, mahuna, salata, grašak i kukuruz šećerac.

 


::. Obrada Tla.::

 

 

Obrada tla počinje u jesen i to dubokim oranjem, a pred sjetvu ili sadnju po potrebi se kultivira.

 

 

::. Gnojidba .::

 

 

Za sklop 30,000 - 40,000 biljaka/ha i prinos od 35-45 tona/ha potrebno je izvršiti temeljitu gnojidbu i prihranu prema preporuci stručnjaka. Za prosječnu gnojidbu kornišona prije sadnje potrebno je aplicirati: 150 kg/ha azota, 160 kg/ha fosfora, 300 kg/ha kalija i 65 kg/ha kalcija. Moguća je i folijarna prihrana, ali to poskupljuje proizvodnju i treba biti oprezan da se ne spali list i cvijet biljke prilikom primjene.

 

 

::. Sjetva i Sadnja .::

 

 

Vrijeme sadnje kornišona je početkom maja pri temperatuti tla od cca 17 °C. Dobro pripremljeno zemljište je osnovni preduslov za kvalitet kornišona. Kornišoni se siju gušče, a količina sjemena ovisi od gustoće sjetve i iznosi 2-4 kg/ha.

Postoje različiti  načini proizvodnje kornišona, a mi smo se odlučili za uzgoj na armaturi, što je ujedno i najsigurniji način proizvodnje, kojim se ostvaruju najveći prinosi. Zbog bolje prozračnosti biljaka na armaturi, manji su problemi s bolestima, plodovi su čisti, a berba lakša.
Armatura se pravi od stupova ukopanih u zemlju visine 150-180 cm iznad tla.
Stupovi su međusobno povezani žicom na koju se veže konopac ili se između stupaca razapne plastična mreža po kojoj se uspinje biljka.

U fazi nicanja do pola mreže (plodonošnja) posebnu pažnju treba obratiti na zaštitu biljke. Izuzetno je bitno odrediti pravilnu kombinaciju hraniva koja se sastoji prvenstveno od topivih mineralnih i folijarnih gnojiva. U fazi nicanja od pola mreže do vrha koristiti sredstva za zaštitu biljke sa minimalnom karencom.

Dnevno se mora osigurati dovoljna količina vode za zalijevanje biljaka. U kišnim danima umanjiti količinu vode. Uz redove se postavljaju cijevi za navodnjavanje po sistemu kap po kap.

 

 

::. Berba .::

 

 

Berba počinje kad plod kornišona dostigne veličinu 3-5 cm, promjera oko 1,5 cm. Kornišon ove dužine spada u I klasu. Daljnji rast mijenja okus kornišona i povećava gorčinu ploda.

Drugu klasu čine plodovi dužine 5-7 cm, promjera oko 2 cm.

Branje kornišona je isključivo ručno i zahtijeva puno truda. Berba počinje u ranim jutarnjim satima, a najbolji rezultati se postižu svakodnevnom berbom plodova. Ukoliko se berba vrši svakih 2-3 dana obavezno dolazi do neželjenih efekata i gubitka. Povećava se potrošnja hraniva u biljci i plodu i dolazi do iscrpljenosti biljke. Plod prerasta u vanklasu i ne može postići adekvatnu tržišnu cijenu.

Po završetku branja, pristupa se kalibriranju i pakovanju kornišona u kartonske kutije ili plastične kutije i odmah se šalje na adresu kupca.

 

 

FacebookDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksNewsvineMixxRSS FeedPinterest


Copyright © Firma Brams d.o.o Sarajevo. All Rights Reserved.